Põhja-Eesti toidu raamat

Kaane kujundus: Helje Eelma

KAUA TEHTUD KAUNIKENE!
Põhja-Eesti toidu raamat
2022

Raamatus on kohalike toiduvalmistajate retsepte, on teaduslikke selgitusi tervisliku toitumise teemadel, on tagasivaateid eelnevate põlvkondade toidutarkusele. Meie esivanemate animeeritud, hingestatud suhtumine loodusesse oli lugupidav, ande võeti vaid nii palju, kui tõesti vaja ja ei unustatud tänada. Tänati iga raiutud puud, iga tapetud loomahinge, sekka ka päikest ja emakest Maad. Tänutunne on üks positiivsemaid ja tervistavamaid emotsioone, mida vanasti osati enda ja kaaslaste hüvanguks tarvitada.
Söömine on nauding, kuid nauding on ka toidu tegemine, kui selle vastu on huvi. Kui toiduvalmistajal on selge, mis on tema tegemise kultuuriline kaal ja mõju tervisele ning lisaks ta orienteerub maitseelamuste peenes maailmas, siis ei valmi mitte ainult toit, vaid kunstiteos, mida ilus vaadata ja meeldiv nautida.

Näkiuurimiskeskuse eestvedaja Kaur Salus ütles hiljuti kuldsed sõnad: „ Mitte toit ei pea ootama meid, vaid meie toitu“.

Tellija: MTÜ Põhja – Harju Koostöökogu
Raamatu autorid: Ene Lill, Arno Kannike